Son zamanlarda ısıtma sistemlerinde değişikliğe gitmek isteyen tüketicilerin gözdesi “Yerden Isıtmalı Parkeler” oldu. Sağladığı sıcaklık gerçekten gözle görülür derece.
Yerden ısıtma sistemi yaptırmak istediğiniz evin zemini için ne düşünüyorsunuz? PVC zemin kaplamanız için yerden ısıtma sistemi gerekli midir? Yer döşemeniz yeni ısıtma sisteminizle uyumlu mu? Değilse nasıl bir yol izlemelisiniz? Yerden ısıtmalı zeminlerde parke kullanılabilir mi? Lamine parke bu sistem için doğru bir karar mı?
Isınma sorununa çözüm bulmuşken parkelerinizden vazgeçmenize gerek yok! Evet dürüst olmak gerekirse ısıtma sistemi parkeleriniz için bir tehlike arz ediyor fakat önlenmesi mümkün bir durum. Eskiden bu ikiliyi bir arada kullanmak zor iken bu problemi çözecek çalışmalara imza attılar ve artık parke zemin döşemesi olan ev sahipleri yerden ısıtma sistemini de kullanabilir haldeler.
Yerden ısıtma sistemi olan ev sahiplerinin ortak bir problemi var ve bu parke firmalarını olumsuz etkiliyor. Nedir bu şikayet? Şikayet şu ki; yanlış döşeme sonrası parke ve ısıtma istemine uyumlu olan bu sistem döşeme sırasındaki hata ile çöküyor. Hal böyle olunca tüketici parke şirketlerini sorumlu tutuyor. Halbuki doğru bilinen bir yanlış şu ki; bu parkeler güvenilir belgesi alabilmek için bir çok testlerden başarı ile geçiyor ve “Garantili Ürün” kategorisine girmeye hak kazanıyor. Rakiplerine karşı itibar kazanan parke firmaları ustaların yanlış döşeme şeklinden dolayı hüsrana uğruyor.
Kuruluşundan bu güne kadar sektöründe “en başarılı” olarak bilinen büyük şirketler dahi en kaliteli malzemeyi kullansak bile yanlış ürün döşemesi söz konusu olduğundan tüketicilerin parke döşeme fikrine önyargılı baktıklarını ve birlikte çalışmak istemediklerini gözlemlemiş. Burada üç faktörün birbiriyle iyi bağ kurması gerektiğini ve ortak plan yürütmeleri gerektiğini çıkabiliriz. Bu üç faktör hiç şüphe yok ki parke firması, tüketici ve usta’dır.
Peki bu ustaların hepsi mi kötü döşeme yapıyor? Tabi ki hayır! İşi çok iyi yapan ustalarımız var onlar sayesinde kaliteli ürünlerimiz siz tüketicilere en iyi şekilde hizmet veriyor. Başta belirttiğimiz gibi bu bir ekip işi!
Tehlikelere bir örnek vermek gerekirse; zemin şapının içindeki nem, sıcaklık artışı görüldüğü zaman, üst katmandaki parke malzemesinin içine hapsoluyor. Bu durum karşısında bir önlem alınmazsa, içerideki hapsolan su buharı parkenin zamanla şişmesine, çatlamasına ve bozulmasına neden oluyor.
Araştırmalar sonucu elde edilen bilgilere göre parke zeminin altına sürülen zemin şapı da problem çıkartabiliyor. Beklenmesi gereken süre dolmadan kullanıma geçilmesi daha büyük problemleri ortaya çıkartıyor. Parke zeminin altındaki şapın kuruması için gereken süreyi iyi ayarlamalı ve daha sonradan meydana gelebilecek “zemin sistem uyuşmazlığını” önlemeliyiz.
Yerden ısıtmalı sisteme sahip ev sahiplerinin başlarına gelebilecek birkaç problemi ele aldık maalesef bunlar gibi pek çok sorun yaşayan tüketiciler hala mevcut. Bu gibi durumları engellemek adına yapılması gereken birkaç tavsiye vermek gerekirse; ısıtma sisteminizi en az 2 hafta kadar açık tutarak şapın tam kuruma sağlaması için olası problemleri çözmüş olacaksınız. Bu süre zarfında mekanınızda ki camların açık olması, zemindeki sistemin açık olmasından ötürü oluşan su buharlarının odadan atılmasını sağlamalısınız yoksa aksi takdirde rutubete neden olabilirsiniz.
Bu adımları atlamadan tam olarak uyguladığınız takdirde bir nem ölçer aracılığıyla odada ki nem miktarına göre parke döşeme şartını sağlayan nem miktarına ulaştığında parkelerinizi döşemenizde hiçbir problem olmayacaktır. Daha sağlıklı bir uygulama yapmak isterseniz şapınızın altına uygulayabileceğiniz maddeler mevcut tercihinize göre firmanızla görüşebilirsiniz.
Yerden ısıtmalı zemin sistemine sahipseniz parkenizi yapısını
oluşturan ağaçlar meşe, ceviz, merbau olabilir. Önerilmeyenler ise
kayın, dişbudak ve akçaağaç ağaç türleridir. Isıtma sisteminde sağlıklı
sonuçlar elde edilmediği test edilmiştir. Yerden ısıtma sistemi için
pvc yer döşemesi de pek tercih edilen bir zemin kaplama türü değildir.
Zeminlerinizi seçebileceğiniz ağaç yapılarından bahsettik şimdi sıra cilalama yöntemlerine geldi. Bu tip durumlarda ÖNERİLMEYEN cilalama malzemeleri su bazlı cilalardır. Problemler çıkardığı bir çok tüketici tarafından bildirilmiştir. ÖNERİLEN cilalama yöntemi ise solvent bazlı cilalardır. Bazı uzman görüşlerine de yer vermek gerekirse mumlu veya yağlı bitişli cilalar kullanılmasını öneriyorlar.
Bu kadar malzemeyi bilmeye ve kullanmaya gerek var mıydı? Evet tabi ki vardı! Ya bu bilgileri önceden öğreniriz ya da maliyetli olarak yaşayarak öğreniriz. Biz önceden öğrenmeyi tercih ettiğinizi düşünerek bu yazıyı yazıyoruz. Bu malzemeleri “ahşap zemin sistemi üzerinde oluşan baskıyı en aza indirmesi ve ağacın nefes almasını sağlaması” nedeniyle öneriyor ve kullanıyoruz.
Bunca adımı uyguladığınızı varsayıyoruz. Son olarak ürünümüzün bu kadar nefes almasını sağladıktan sonra döşeme işlemi bitince naylon gibi ahşabın nefes almasını engelleyen ürünlerle ASLA kaplamayın!
Diğer Yazılar
28.10.2020
Kompozit Deck’in iki ana çeşidi vardır. Bunları Kompozit Deck ve Kompozit Karo Deck olarak ayırabiliriz. Döşenecek mekanın genişliği, dekorasyonu, mekanın kullanım alanına göre kompozit deck istenilen şekilde tercih edilebilir.
Devamı
16.10.2020
Ahşap dekorasyon yıllardır evlerde en çok tercih edilen dekorasyon fikirlerinden olmuştur. Ahşap dekorasyon modeli, farklı model ve renklerde yapıldığında evin pek çok farklı havaya bürünmesini sağlayabiliyor.
Devamı
06.08.2020
Her şeyi baştan yaratmaya gerek yok. Estetiğin anahtarı ayaklarınızın altında. Her gün üstünde yürüyüp geçtiğiniz zemin döşemeleri aslında kafalara en çok işleyen görsellerin başında geliyor.
Devamı
06.08.2020
Evinizin ya da sitenizin bahçesindeki havuzun keyfini sürmenin en güzel olduğu zamanlardayız. Siz de bahçesinde havuzu olanlardansanız bunun çekici avantajlarının yanında itici deazavantajlarını da iyi bilirsiniz.
Devamı